top of page

מבוא: להיכשל כל הדרך להצלחה

 

שלום ותודה שקנית את הספר הזה.

אני שמח, באמת! קודם כול, כי אנחנו הולכים לצאת למסע משותף.
ושנית, כי הספר הזה יכול לעזור בקטע ספציפי של תקיעויות בחיים.
להיתקע – בזוגיות קשה, בעבודה מייבשת, במסיבת טבע כשגנבו לך את הארנק...

תקיעויות כל הזמן קורות. למשל סיפורצ'יק, ממש מעכשיו:
בשישי ראשון של הקיץ יצאנו לים, אני והאישה והילדות. היה חם וכיף, הקטנה אכלה צדפים, הגדולה זרקה עלי חול, אני והאמא פגשנו חברים והיה כיף מאוד. התמונה שצולמה באייפון והועלתה לפייס היתה של ילדה בת שלוש מחזיקה ביד אחת פיתה עם חומוס וביד השנייה סוכרייה על מקל. צחוקים.

אלא שלקראת שעת השקיעה פתאום התחילה רוח, ונהיה קר, והילדות איבדו סבלנות ונהיו קרעכציות ואנחנו התחלנו להתקפל (אתם יודעים, עם החול והמכנסיים הרטובים ואיפה שמת את המפתחות, אני לא מוצאת את המוצץ... המתח מתחיל להיבנות), נכנסנו לאוטו, ממהרים למקלחת – כשאני, בהחלטה שגויה, לקחתי את השביל הלא נכון על גבעות הכורכר. את התל הראשון עוד עברנו עם תנופה, אבל אז ראינו לפנינו תל טובעני והאישה צעקה, "תיזהר!" ואני, במקום לתת גז נבהלתי ונתתי ברקס – ושלאק, נתקענו בחול. יצאתי מהאוטו, בייאושי חפרתי קצת מתחת לגלגל, שמתי מתחתיו קרש, עדיין ממאן להודות שנתקעתי, אבל אז יצאתי לקרוא לעזרה.

אתם מבינים מה זה תקיעוּת? זה בין השאר רגעים כאלה; קטנים וטיפשיים. בראש ידעתי שהיום מתישהו נישן בבית מקולחים, בזה לא היה ספק, ולכן לא היה סטרס אמיתי. זה רק הלב שנשאר עם הילדות העייפות ועם האישה שמעסיקה אותן על התל החולי, והשמש שוקעת והגלגל תקוע. יום של כיף מסתיים ככה? משונה, נכון? ואני הולך בחזרה לים ומשתומם על הטוויסט בעלילה וגם חש לא מעט אשמה וגם קצת האשָמה. מצד אחד איזה אידיוט אני, מצד שני הכול בגללה, היא צעקה ואני נתתי ברקס. אילו לא היתה צועקת... וקולות קטנוניים שאני מדחיק דרך שגרה אל מרתפי הנפש יוצאים עתה מכלאם: בושה וקַטנוּת, ואשמה שאני לא מי שאני לא, בקיצור – כל הצדדים הלא מאושרים שלי, כל הצרכים הדמומים בדרך כלל, פתאום עולים מתוכי ומתעקשים במפגיע לחגוג עלי בשעה שאני עובר על החוף, בוש לחפש מכוניות עם הנעה כפולה, כי גברים עם מכוניות כאלה הם ההפך ממני. אני צנום וקטן עם אוטו היבריד אקולוגי נמוך-גחון, והם גדולים ושמנים עם בהמת 4X4 רועמת.

עמדתי באור אחרון מול אוהל גדול שעשן מנגלים עלה ממנו, והבנתי שאם אני מגיע באנרגיה הזאת לחוגגים, עם התחושות של הכעס העצמי והאכזבה, בדיוק כשהם מתיישבים לאכול את הפרות הזבוחות שלהם, זה יהיה פשוט גרוע. אני אבוא קטן, מתנצל. עלוב. הייתי חייב להחליף הילוך. נאמן לשיטתי עשיתי "זה זה זה".
איך עושים "זה זה זה"? זו מדיטציה של שתים-עשרה שניות: פשוט הרחבתי את המבט, נשמתי עמוקות והסתכלתי סביב, על הכוכבים הראשונים שיוצאים, ועל הילדים האחרונים שעוד משתובבים במים, ואישרתי את מה שקורה: הי, הכול בסדר. לא קרה כלום. תיכנס לפרופורציה. אתה אולי לא גבר-גבר, אבל מישהו אחר יכול לצאת גיבור! אתה נותן למישהו הזדמנות לעשות חסד של שבת! הטעות שלך יכולה להיות השיחוק שלו.
גם לאו מסי מפסיד לפעמים, גם שמעון פרס יקירך הפסיד כל מערכת בחירות שהשתתף בה, ותומס אדיסון פוצץ הרבה נורות עד שמצא את זו שמאירה לך היום את הבית. בריאיון הוא אמר פעם: "לא נכשלתי. רק מצאתי עשרת אלפים דרכים שלא עובדות." מספרים שננסי, אמא שלו, אמרה לו בילדותו, "תומס, אגלה לך סוד – תלמד לא להצליח, או שלא תצליח ללמוד." אני חושב שהיא צודקת לגמרי: או שתלמד להיכשל – או שתיכשל כל החיים. כל משבר הוא הזדמנות.
"אתה לוזר גאה!" עודדתי את עצמי, ושוב הייתי זחוח ומאושר בחלקי וכך ירדתי למנגליסטים בקריאה משונה: "שלום! אני זקוק לחסד של שבת."

משפחה גדולה הביטה בהפתעה בדמות שהגיחה מהחושך. "נתקעתי עם האוטו כאן בחול!"
הגברים הפסיקו לנפנף ואחד אמר: "תלוי כמה כסף יש לך."
התייבשתי. ברור שלא מתחשק להם לעזוב הכול ולהיכנס לאוטו ולצאת לחולות בחושך ולהפעיל כננת, אבל איפה הלב? אז סיפרתי להם שיש בתמונה גם אישה ושתי תינוקות באוטו, ולבסוף שלפתי את המשפט המנצח: "יאללה, מי רוצה לצאת גיבור?"
"יאללה, מוטי, קח אותו," אמרה המנהלת של המתחם, והגדול עם הכרס עלה איתי לצוק, חיטט ומצא את הכבלים, ובשתיקה נסענו להציל את הבנות.
על זה אני מדבר איתכם בספר הזה!

לא על להיות "מוארים" ולא על "לדעת את הסוד" ולא על שום דבר ניו אייג'י, אלא על משהו פרקטי ממש. איך אמרו חז"ל: "איזהו עשיר, השמח בחלקו"? אני מדייק ואומר: "איזהו עשיר, המאושר בחלקו". ומה ההבדל? שהמאושר שלי אינו בהכרח שמח. הוא פשוט מאשר את חלקו, מקבל את המציאות, ואפילו אם חלקו הוא היתקעות בצד הדרך, תאונה או חלילה פיטורין, גירושין או אובדן – הוא מאַשר. זה זה זה.
הספר הזה, "מאושר בחלקו", הוא למעשה אוסף של סיפורי משבר והזדמנות.

מסע חיי דילג בעקשנות מפח אל פחת, מטעות לנפילה. פעם הייתי שדר טלוויזיה ואז נסעתי להודו. החלפתי את השם פעמיים. אני זה שביים את "אופטימיות קוסמית", הקים את מפלגת "עלה ירוק", יזם את "אשרם במדבר". התחתנתי, נפרדתי, הולדתי ילדים, עשיתי עסקים, עברתי דרך ארוכה שבה לא פעם נתקעתי בבורות עמוקים – לפעמים בגלל עיוורון ולפעמים במודע – הכול כדי ללמוד להיות מאושר: לתת לעצמי, ולכל אחד מחלקַי, אישור.

הספר יצא לחנויות בינואר 2013
ניתן לקנות אותו באתר בוקנט של צומת ספרים

הפרק הראשון בפורמט PDF כאן 

"יש משהו מאוד נעים בספרו הראשון של רפיק, לשעבר תמיר קמחי, שהופך את הקריאה בו ממה שהיתה יכולה להיות חוויה מעצבנת לחוויה מאוד קלילה, נעימה, וגם מעוררת מחשבה... 
ספר לא יומרני, ונדמה שבגלל זה הוא מפתיע לטובה."


מיכל פלד פליישר אתר כלכליסט

 

"למה לקרוא? כי הספר מציב מולנו מראה, מול מי שאנחנו בחולשות בכאב ובכישלונות שלנו וכן את האמת על כך שכולנו קטנים וגדולים כואבים ושמחים מנסים ונכשלים הולכים קמים ונופלים.
דבריו של רפיק שהינו לעיתים חלש ותמים לעיתים רוחני ונשגב, ומלא בתאוות המעבירות אותו על דעתו, מלא בסימני דרך ובתובנות המובילות אותו לאדם שהוא היום מאושר בחלקו או כדבריו מאשרר את עצמו. ספר קולח ומרתק שנוגע בנימים החשופים של הקורא.."


נוריתה אתר תפוז

 

bottom of page